Dear list
Apologies for Cross promoting The below conference announcement might be of interest to those living in the Netherlands and Belgium. On the 11th-12 of october 2002,  the History platform and the Association for Woman's History is organizing a conference titled Culturele bagage. The conference will focus on Ethnicity, Identity and history. Those interested in attending should contact [log in to unmask]
Michèle jacobs
Historisch platform

 

(Persbericht                                                     augustus 2002

Culturele bagage

Geschiedenis en overdracht in perspectief

Op 11 en 12 oktober 2002 vindt het congres Culturele bagage. Geschiedenis en overdracht in perspectief plaats in Utrecht. Met dit congres stellen de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis, de Stichting Vrouwengeschiedenis van de Vroegmoderne Tijd en het Historisch Platform het proces van 'herinneren' aan de orde.

Iedere natie koestert collectieve herinneringen en geeft ze door aan volgende generaties. Bepaalde historische beelden worden beschreven, vertoond en overgedragen aan onze kinderen - of het nu gaat om het stokje van Johan van Oldenbarneveldt of de pot met hete olie van Kenau. Maar waarom worden sommige gebeurtenissen uit de geschiedenis officieel herinnerd en zijn andere voorvallen en personen aan de vergetelheid overgeleverd?
In lezingen, debatten en werkgroepen zal onderzocht worden hoe gemeenschappelijk onze collectieve herinneringen zijn. Ook zullen er vragen worden gesteld bij de diversiteit van 'ons' cultureel erfgoed. Wat de één als pronkstuk uit zijn of haar culturele bagage beschouwt, kan voor de ander immers problematische kanten hebben zoals bijvoorbeeld bleek uit recente discussies over 400 jaar VOC en het slavernijmonument.

Vrijdag 11 oktober zijn er lezingen en discussies over materiële cultuur, sekse en de oorlogservaringen van mannen en vrouwen in Nederlands-Indië. Dan wordt tevens de Johanna W.A. Naberprijs voor de beste scriptie vrouwengeschiedenis uitgereikt.


Zaterdag 12 oktober zijn er lezingen, werkgroepen, debatten en een historische informatiemarkt in het Utrechtse Niels Stensen College te bezoeken. Een greep uit het programma:

Cynthia McLeod over slavernij in de collectieve herinnering
Debat over geschiedenis en burgerschap in een multiculturele samenleving
Historische informatiemarkt
Workshops over helden en heldinnen, de historicus en het nationaal geweten, erfgoedonderwijs, de aan- en afwezigheid van migrantengeschiedenis in archieven, geschiedenis in inburgeringstrajecten, journalistiek en geschiedenis, oral history en het bewaar- en tentoonstellingsbeleid van musea
ÿ Meer informatie: kijk in het bijgestuurde programma of vanaf 18 augustus op www.culturelebagage.nl of mail naar [log in to unmask]

De organisatie van Culturele Bagage nodigt eenieder uit tot deelname aan dit congres, dat boeiend is voor een divers publiek van beroepshistorici en geschiedenisstudenten, leraren en leerlingen, museum- en archiefmedewerkers, journalisten en andere geïnteresseerden in geschiedenis. Deelname aan beide congresdagen kost ¤ 45,- (voor leden 30,- en voor studenten 20,-); deelname aan een congresdag kost ¤ 30,- (voor leden 20,- en voor studenten 15,-). Aanmelden het liefst voor 1 oktober a.s. via www.culturelebagage.nl, via 020-4208598 of via email [log in to unmask] (naam, adres, telefoonnummer, eventueel lidmaatschap van een van de organiserende clubs en collegekaartnummer en de te bezoeken congresdag(en) vermelden).

.


--






MSN Photos is the easiest way to share and print your photos: Click Here
========================================================= Important Subscriber Information:

The Museum-L FAQ file is located at http://www.finalchapter.com/museum-l-faq/ . You may obtain detailed information about the listserv commands by sending a one line e-mail message to [log in to unmask] . The body of the message should read "help" (without the quotes).

If you decide to leave Museum-L, please send a one line e-mail message to [log in to unmask] . The body of the message should read "Signoff Museum-L" (without the quotes).